RSS

ELIKAGAI ENERGIKOAK

ELIKAGAI ENERGIKOAK

Elikagai energikoek bi eratakomantenugaiak izan ditzakete: karbono eta koipea.

1.    KARBOHIBRATOAK:Giharrek lan egiteko beharrezkoa da energía kabohibratoetatik datorkigu, lortutako mantenugaiak gibeletan pilatzen dira eta, gorputzak eskatzen duenean, odolera igarotzen dira. Karbohidratoak bi taldetan bana daiteke: almidoiak eta azukrea, biak landare jatorrikoak. Landareek eguzkiaren energía erabiliz sor dituzte. Patata, fritu lehorrak, azukrea, arrosa, garia, artoa,garagarra, hirinez egindako janaria ( ogia, galleta, pasta…) dira karbohidrato gehien duten jakiak. Energia lortzeko bereala erabiltzen ez diren karbohidratoak, glukogeno bihurtuta pilatzen dira. Gibelean eta giharretan. Gorputza behar duena baino gehiago denean Koipe bihurtzen da eta gizentasuna eraginez.

2.    KOIPEAK : koipeak dira proportzioan energía gehien ematen diguten mantenugaiak. Jaten badugu gorputza gorde egiten du erreserba moduan, gisendu eginten gara. Koipe batzuk landare jatorriko elikagaietan daude : Oliba -,kakahueteak-, ekinlorea- eta arto olioetan esaterako; fruitu lehorretan ( almendrak, intxaurrak, urrak, margarina eta abar. )Beste batzuk berriz animali jatorriko jakietan :zerri, behi, ardi eta bestelakoen gantzetan;esneak eta esnekieta, eta abar.Osantzutzuagoak dira landare jatorrikoak.



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS